Visita a Empúries

El passat dijous 19 d’abril d’enguany els alumnes de 1er d’ESO del nostre Institut hem anat al jaciment greco-romà d’Empúries.

A la primera meitat del segle VI aC. els comerciants grecs procedents de Focea fundaren la colònia d‘Emporium que, en grec, vol dir mercat. La ciutat es desenvolupà gràcies a l’activitat comercial que realitzaven els grecs amb els pobles indígenes (indiketes). L’any 218 aC., amb motiu de la Segona Guerra Púnica, un exèrcit comandat per Corneli Escipió desembarcà al port d’Empúries amb l’objectiu de tancar el pas per terra a les tropes cartagineses. S’iniciava així el procés de romanització de la Península Ibèrica. El 195 aC. Cató instalà un campament militar que fou l’embrió d’una nova ciutat (ciutat romana) creada a principis del segle I aC. En època de l’emperador August, les ciutats grega i romana es van unir sota el nom de Municipium Emporiae. El 1908 s’inicia la recuparació d’Empúries i comencen les excavacions que han continuat, gairebé sense interrupció, fins avui.

Hem començat la visita per la porta meridional de la muralla romana del segle II aC.que formava part del sistema defensiu de la ciutat. Passejant per un dels dos carrers principals (Cardo Maximus) hem arribat al centre de la ciutat -el Forum– , acompanyats dels nostres guies; les nobles patrícies Cornelia Procula i Adamearis Norva i per l’esclau Buco que han fet una explicació molt interessant de les diferents restes arqueològiques que anavem trobant. Així doncs, a més del Forum hem pogut disfrutar d’altres espais de la ciutat romana com l’amfiteatre, la palestra, el Temple Capitolí i la Domus dels mosaïcs. Tanmateix, ja a la Neàpolis grega hem visitat també,  l’Âgora, l’Estoa i el Macellum (mercat).

Ha estat una jornada magnífica i hem gaudit d’un dia ben assoleiat. Finalment, a l’antic port grec, ens hem remullat els peus amb l’aigüa fresca del Mediterrani.