Sessió inauguaral del Club de Lectura (5è curs)

El club de lectura ha iniciat la seva cinquena edició amb un programa carregat de bons llibres, múltiples activitats i un bon nombre d’alumnes disposats a compartir les seves experiències, vivències i emocions amb les lectures seleccionades.

La primera sessió del Club sempre és molt especial perquè s’ha anat consolidat al llarg dels anys com una petita festa de reivindicació de la lectura; en aquesta primera trobada del curs, òbviament, no es pot parlar encara de cap text perquè no s’ha iniciat el procés de distribució de llibres i és per això que sovint convidem un escriptor perquè pugui parlar amb els alumnes de la seva trajectòria creativa i, de forma natural, fer una apologia de tot allò de bo que ens pot aportar un bon llibre. El passat dia 2 d’octubre, el Club de lectura va comptar amb la presència de M. Mercè Cuartiella, escriptora instal·lada a Figueres des de fa més e vint-i-cinc anys i autora de diverses obres de teatre i novel·les entre les que destaquen els seus darrers títols. Germans, gairebé bessons (Premi Llibreter 2012) i L’afer marsellès (2014).

L’acte, que comptava amb una nodrida presència d’alumnes, de professors i d’exprofessors del centre, va començar amb una presentació de la programació de lectures del curs a càrrec dels responsables del Club, on es destacava la varietat de gèneres –teatre, poesia i novel·la- i la diversitat d’activitats complementàries com ara concerts, concursos epistolars –enguany, de cartes adreçades als germans-, l’organització d’una activitat en anglès a càrrec del departament de llengües de l’institut o la recurrent presència d’autors i experts per comentar amb els alumnes les lectures.

A continuació, els professors del Club van presentar Cuartiella repassant la seva sòlida i personal trajectòria i recordant les seves diverses obres que l’han anat consolidant en el panorama de les lletres del país. L’escriptora va voler agrair el fet d’haver esta convidada al Club i va iniciar una breu dissertació on explicava la seva particular relació amb l’escriptura i la lectura. En un primer moment va oferir una evocació de la seva infància i joventut on la lectura i l’escriptura van ser un element troncal; en aquest sentit va ser especialment curiós, i alhora emocionant, el moment en què va parlar i va mostrar la primera novel·la que va escriure. Tenia dotze anys i portava per títol Algo más que una amistad, un relat melodramàtic i senzill que Cuartiella va reconèixer que s’estimava molt -tot i que era molt dolent-, però que va representar el primer projecte acabat, la primera concreció sòlida de la seva vocació. Posteriorment, amb un to proper i molt cordial que va capturar l’atenció de tots els presents, va voler explicar quins eren els elements, al seu parer, que qualsevol jove escriptor havia de tenir a mà si volia començar a escriure i els va condensar en tres conceptes: esforç, humilitat i una paperera. Esforç per treballar cada dia en un projecte i no defallir malgrat les dificultats, humilitat per saber escoltar i aprendre de les crítiques i una paperera per poder desfer-nos de tot allò que no ens satisfà plenament. De manera sòlida i suggerent, Cuartiella va anar explicant què busca en un llibre quan el llegeix i què vol que els lectors trobin en els seus llibres, recordant que, si bé podem ser gran lectors sense experimentar la necessitat d’escriure cap obra, mai podrem ser uns bons escriptors si no som uns lectors que constantment ens deixem seduir per les ficcions imaginades pels altres.

La trobada va culminar amb el repartiment de la primera lectura del curs, un relat de l’escriptor Antonio Vázquez, un veritable puntal del Club que ja ens ha visitat en tres ocasions i que tornarà a la propera sessió per comentar amb els alumnes els seus textos. Unes capses de galetes, una informal tertúlia i unes fots de grup van cloure una trobada que marca l’inici d’un curs on els llibres tornaran a tenir un protagonisme permanent gràcies a la tasca del Club de lectura.