Breu història

La Biblioteca Josep Pla data, com l’Institut, de 1839. En un principi, però, l’espai Biblioteca era inexistent, ja que els llibres es trobaven a les aules del centre, a la sala de professors, al despatx del Director, etc.

Cap als anys 80 del segle passat, essent Director en Josep Maria Cuadras i per inciciativa del qui aleshores era sotsdirector del centre, en Joan Ferrerós, es va decidir habilitar un espai que es feia servir bàsicament com a magatzem i l’APA va col·laborar amb la contractació d’un Bibliotecari, en Rafael Pascuet.

Anys més tard, essent dirigit l’institut per en Simó Bosch, es va pensar que a la Biblioteca li calia un nom i va semblar adient posar-li el nom de l’escriptor Josep Pla. Tanmateix, el propietari de l’editorial Destino i editor de les obres d’en Josep Pla, el senyor Josep Vergés, que aleshores residia a l’Alt Empordà, en assabentar-se del nom que se li havia posat a la Biblioteca, va fer donació de les Obres completes d’en Josep Pla a l’Institut. En agraïment, se’l va convidar a la inauguració de la Biblioteca i a fer-hi una intervenció, però ell es va estimar més que la intervenció la fes Maria Àngels Anglada, qui feia poc havia guanyat el premi Josep Pla, amb l’obra Les Closes.

L’any 2004, l’Institut va participar en la primera convocatòria del Projecte “Puntedu” de la Generalitat de Catalunya i, gràcies a aquest projecte, que va durar tres anys, es va poder començar la informatització del fons de la Biblioteca, feina encara avui inacabada, degut al gran nombre de llibres de què disposem –més de 20.000- i les poques hores que, amb les retallades del Departament, se li poden dedicar a aquesta tasca, i degut també al fet que molts d’aquests llibres formen part de l’anomenat fons antic, integrat per llibres dels segles XVIII i XIX. El Projecte “Puntedu”, a més, va servir per equipar la Biblioteca amb material multimèdia, com ara 5 ordinadors, una impressora i un escànner que els alumnes poden fer servir a les hores d’esbarjo.