Avui celebrem el 181è aniversari

Recreació de l'acte fet pel 175è aniversari

El dimarts 1 d’octubre de 1839, a les 12:00 del matí,  es va celebrar la inauguració del nostre institut. Uns dies abans s’havia acordat en el Ple Municipal del 28 de setembre com seria aquest acte. L’Ajuntament de Figueres va invitar a l’acte a totes les autoritats civils i militars, corporacions i ciutadans distingits. Al comandant del Batalló de la Milícia Nacional se li encomanava la missió d’assistir a l’acte amb 25 homes uniformats. Podeu consultar el document íntegre del Ple municipal (procedència: Arxiu Municipal de Figueres)

El 12 d’agost de 1839 es va firmar el conveni entre l’Ajuntament de Figueres i el frare i pedagog González de Soto per tal de fundar el Col·legi d’Humanitats. En l’acte hi va ser present també l’alcalde Tomàs Roger.  El consistori va cedir a González de Soto un edifici que s’havia construït per ser un convent.

L’acord obligava el pedagog a dirigir l’escola durant 10 anys i permetia seguir amb la tasca durant els anys posteriors de vida natural. El director era l’encarregat de la vigilància i la cura de l’edifici, per tal d’evitar-ne el deteriorament. L’ajuntament assumia el manteniment i l’adaptació de l’edifici.

Per altra banda, es comprometia a rebre tres alumnes pobres i un alumne més de la mateixa classe de forma gratuïta per cada deu alumnes interns i solvents. L’encarregat de l’elecció d’aquests alumnes amb pocs recursos, talent i bon comportament era l’ajuntament. L’acord, suposava també l’obligació de rebre gratuïtament a tot l’alumnat que volia aprendre llatí.

El pressupost local de l’ajuntament contenia una partida de 1000 reals per afrontar el pagament dels mestres de llatinitat. Aquests diners eren entregats a González de Soto de forma semestral.

Podeu veure també el conveni que es va firmar el 1839 (Procedència: Arxiu Municipal de Figueres)

Documentació procedent de l’Arxiu Municipal de Figueres.