Torna el Club de lectura! 1a crònica del curs 24-25

D’excursió amb el Club  

El passat dijous 24 d’octubre es va desenvolupar la primera sessió del Club de lectura d’enguany, quan celebrem el quinzè aniversari d’aquesta iniciativa. Vam  començar el curs 2010-2011−sembla ja tan llunyà!− i, al llarg de les diverses trobades  que hem anat duent a terme, hem tingut l’oportunitat de llegir desenes d’autors i autores; i el més important, hem compartit l’experiència de la lectura amb centenars  d’alumnes.  

La sessió, a la qual van assistir més d’una vintena d’alumnes de diversos nivells educatius, va servir per presentar la dinàmica del Club i repartir entre els assistents les primeres lectures. Aquesta primera trobada sempre és un xic estranya, perquè encara no hi ha llibres a comentar i, per aquesta raó, es va plantejar de manera diferent; tan  diferent que va incorporar, fins i tot, una petita excursió!  

Com que ens agrada començar aquesta activitat amb fermesa, es va decidir no repartir un llibre per a cada alumne… sinó dos. El primer va ser el volum que reprodueix la revista Studium, la publicació que van endegar uns alumnes de l’institut l’any 1919;  una publicació especialment rellevant perquè va ser conduïda per uns molt joves Jaume Miravitlles, Ramon Reig, Joan Xirau, Joan Turró… i Salvador Dalí, que hi va publicar  dibuixos, caplletres, poemes, articles i, a més, hi va dissenyar la capçalera. Una revista  modesta però carregada d’un impuls juvenil que anunciava la singularitat de tots els promotors i les rellevants aportacions que van acabar fent tots ells −cada un en el seu camp− a la història del país. Poder mirar a fons la feina realitzada per uns nois de  quinze anys −any amunt, any avall, l’edat dels participants en el Club−, va ser, sense cap mena de dubte, un estímul.  

El segon llibre repartit va ser Homes i ratolins, de John Steinbeck, una novel·la breu i intensa situada en els anys de la Gran Depressió nord-americana. Els professors van voler fer una petita presentació del context històric de la narració i de la figura de l’autor, conegut per la seva obra Els raïms de la ira i guardonat amb el Premi Nobel de Literatura l’any 1962. 

I quedava l’excursió anunciada; com que volíem que aquesta primera trobada fos alguna cosa més que un repartiment de llibres, ens vam desplaçar… a l’institut  Ramon Muntaner. Una genuïna excursió kilòmetre 0 que ens va dur fins als panells de l’espai Salvador Dalí que estan situats al primer pis, i on s’explica el pas del geni surrealista per les aules del centre tot subratllant la transcendència d’aquesta experiència en el seu itinerari personal i artístic. Amb la revista Studium a les mans, tots els participants van poder entendre que Dalí, més enllà de les llegendes, era, senzillament,  un bon alumne que estudiava les assignatures que l’engrescaven –les altres les  descuidava una mica−, que durant els anys a l’institut va fer amics per a tota la vida i que va saber esprémer i aprofitar l’experiència d’aquells anys de formació. En  definitiva, una experiència no tan diferent de la de molts dels nostres alumnes actuals. 

El Club de lectura ha arrencat de nou, i enguany amb una petita sortida, però el veritable viatge comença ara; cada llibre ens permetrà desplaçar-nos a altres països, viure diferents èpoques, conèixer altres vides, descobrir altres mirades sobre la realitat, entendre la complexitat del món i de la nostra condició. No hi ha dubte que, com diu el títol d’aquesta crònica, ens n’anem d’excursió amb el Club.