Viatge de final de curs a Berlín (2BAT)

Quan algú pensa en Berlín, li venen al cap les imatges del Mur o les del nazisme, imatges que no segueixen precisament el concepte d’alegria. No obstant això, a Berlín, com a tota gran ciutat, podem trobar-hi un bocí de tot: des del seu passat més fosc fins a l’esplendor de l’època imperial o de la República de Weimar. Berlín es troba davant d’un futur ple de canvis i reformes, la ciutat ha canviat, ella n’és totalment conscient, mai voldrà tornar a ser la mateixa.

Hem realitzat un viatge llampec, 5 dies que resulten massa curts per poder anar a tot arreu de la ciutat. Durant aquests dies hem visitat llocs tan importants i coneguts com Alexanderplatz, el Rellotge Mundial, l’escultura de Käte Kollwitz, Bebelplatz amb el famós memorial a la crema de llibres del 1933 i el Check Point Charlie entre d’altres.

L’allotjament es trobava a escassos metres del tram més llarg del Mur conegut com a East Side Gallery, on dos anys més tard de la caiguda, un grup d’artistes crearen una galeria d’art urbà a l’aire lliure.

I què dir-ne de la Porta de Brandemburg, construïda el s XVlll i supervivent de dues guerres mundials? Simplement impressionant. Si creuem la magnífica porta, arribarem al Reichstag, on hi trobarem una preciosa cúpula, obra de l’arquitecte Norman Foster.

Berlín, segurament la capital europea amb més història a la seva esquena, no deixa de tenir cicatrius de les dues grans Guerres Mundials de les quals les va perdre totes dues. Molts llocs impacten, però sincerament cap amb la intensitat del Memorial a l’Holocaust. 2700 blocs de formigó cada un diferent dels altres representant d’alguna manera la identitat de les víctimes jueves durant el nazisme.

Aquest viatge té una gran part cultural però no podem obviar els moments d’oci, que han servit per unir-nos com a grup i per conèixer persones que no cursen el mateix batxillerat. Moments plens d’experiències, aquests són els moments anecdòtics, alguns divertits d’altres d’aprenentatge, però són aquests els que et convertiran en una persona diferent, més oberta, tolerant i madura quan tornis a casa.

Sí que és veritat que Berlín no la definiria com una ciutat bonica si la comparem amb altres capitals europees, però segurament cap d’elles posseeix un passat com el seu ni tanta oferta cultural. Una ciutat que et sorprendrà, un viatge obligatori a tot viatger curiós o a qualsevol amant de la història.

Berlín és una ciutat que no deixa indiferent a ningú, que sedueix per la seva infinita activitat cultural i per la seva capacitat de transformació.


Text: Carla Batlle, en nom de tots els alumnes de 2n de Batxillerat (diürn i nocturn) que van anar al viatge de final de curs.