Tot recordant la visita dels alumnes de l’Institut Grevenbroich a Catalunya…

…i comptant el dies que queden per la nostra anada a Alemanya!

Dissabte 14 d’octubre van arribar els alumnes d’intercanvi de l’institut alemany Pascal Gymnasium de Grevenbroich que, per segon any consecutiu i, dins els programa educatiu Erasmus +, han conviscut una setmana amb alguns dels nostres alumnes de 3r d’ESO i les seves famílies.  Aquest intercanvi, promogut des del departament de llengües estrangeres del nostre centre, ha servit, no només per a la pràctica de llengua anglesa sinó, també, per a ampliar lligams que ja s’havien establert gràcies a les xarxes socials, a correspondència o a blogs i afiançar amistat que podran durar en el temps.

Els nostres alumnes, en companyia dels nois i noies alemanys i de les seves professores,  han compartit visites a diferents indrets de la nostra geografia copsant alguns dels elements més importants de la nostra cultura: la tradició clàssica a la ciutat grecoromana d’Empúries, visita que va durar  dues hores i que va acabar amb jocs tradicionals a la platja de Sant Martí; ruta per la Barcelona modernista de Gaudí i els seus edificis clau: Sagrada Família, casa Milà i casa Batlló, on van poder observar la unió de la tradició catalana dels oficis (forja, mosaic) aplicada al llenguatge particular d’Antoni Gaudí i a la seva arquitectura viva, també, la posterior visita al Barri Gòtic i les Rambles  o, divendres, al centre històric de Girona on van poder visitar la Catedral, el Call Jueu i passejar per les muralles medievals.

El que més ens ha sorprès, però, és l’entrega dels nostres alumnes i la implicació de les seves famílies. No en dubtàvem.  En tot moment han estat pendents dels seus homòlegs alemanys i les mostres de complicitat i d’amistat han sigut constants: abraçades a les 8 del matí abans d’entrar a l’institut, compartir un gelat, fotos i selfies, bromes, passejades i trobades al centre de Figueres, llàgrimes en el moment del comiat a l’estació d’autobusos…Veure com els alumnes alemanys corresponien aquestes mostres d’afecte, veure com gaudien de les activitats programades, o saber que les famílies d’acollida s’han entregat al 100%, amb l’esforç que això suposa, planejant trobades a Cadaqués, passejades en barca, pendents de dinars, d’esmorzars, visitant a avis, integrant-los, en definitiva, al nucli familiar i obrint la seva intimitat a uns desconeguts fan que parlem d’èxit absolut.

Més enllà del currículum acadèmic o de la pràctica d’una llengua, en aquest intercanvi han après molt més: gaudir d’una experiència irrepetible que recordaran tota la vida, obrir el seu cercle més íntim i proper, compartir moments, fer de guies i mentors, responsabilitzar-se d’algú, acollir, aprendre d’altres cultures i tradicions, respectar la diversitat cultural i, també, valorar el sacrifici que fan alguns pares. Tot això demostra que cal apostar per a activitats d’aquesta mena per a la formació de persones de futur.

Els alumnes alemanys van ser acomiadats en un berenar-sopar al claustre de l’institut, el divendres al vespre, amb la participació de pares i mares d’acollida que van col·laborar amb coques i pastissos i van improvisar una sardana que vam ballar tots junts. Dissabte de matinada els vam acomiadar amb el desig i la promesa de trobar-nos de nou, a Alemanya, el mes d’abril.

Der Austausch von Ideen, Sprachkenntnissen, …..ist  für alle sehr nützlich. Wir freuen uns schon auf unseren Besuch bei euch.

Companyonia, bon ambient i molta complicitat van ser la tònica els dies que vam compartir amb els alumnes i professor de l’institut Pascal Gymnasium de Grevenbroich.

 

Fins aviat! / Bis bald!