Mobilitat a Croàcia (novembre 2023)

Dia 1

Els professors de tecnologia i anglès són a Zagreb, Croàcia, per crear un projecte en col·laboració amb el departament de ciències de l’institut Vladimira Pregola. Molt aviat els nostres alumnes podran conèixer els seus companys croats i treballar conjuntament perquè aconseguir que el nostre centre sigui un espai més sostenible.

Dia 2

Ens segueixen arribant notícies des de Zagreb. Avui els professors han treballat els punts en comú que hi ha entre les classes de ciències que es fa a Zagreb i a Figueres.
🧪Es poden aprendre moltes coses conjuntament i, al mateix temps, gaudir d’aquesta experiència que ofereix l’Erasmus +.

 

Mobilitat a Bèlgica (març 2024)

Dia 1

Avui ha començat una nova aventura a la ciutat de Namur (Bèlgica) per als alumnes de 3r i 4t d’ESO gràcies al programa Erasmus+. Com a primer dia, han viatjat de Figueres a Namur i han tingut l’oportunitat de conèixer les seves famílies d’acollida, amb qui han passat tota la tarda. Estan emocionats per explorar la ciutat i aprendre sobre la seva cultura durant aquesta experiència única!

Dia 2

Explorant Bèlgica i connectant cultures en el nostre segon dia d’Erasmus+! Avui hem après sobre la fascinant ciutat de Namur i l’Escola Soeur de Notre Dame de Namur, on estem fent l’estada. Després, hem compartit la nostra cultura de Figueres i l’institut Ramon Muntaner.  Per dinar, hem degustat un autèntic àpat belga, incloent les delicioses patates fregides! Hem treballat amb els nostres companys de Namur en una exposició sobre els estereotips culturals.  Finalment, hem explorat Namur amb una emocionant gimcana organitzada pels estudiants locals.

Dia 3

Segon dia d’Erasmus i tercer dia a Namur! Avui hem començat amb una sessió esportiva plena d’energia: futbol, bàdminton, taula de tennis i el joc belga clàssic, Yahtzee! Després, hem explorat les ribes del riu i hem gaudit d’una partida de bèisbol al parc.  Finalment, després de recuperar forces amb un bon àpat, els nostres alumnes s’han aventurat per Namur per a una sessió d’activitats esportives lliures i ja han començat a treballar en els seus projectes per a la presentació del divendres.

Mobilitat a Croàcia (abril 24)

Dia 1 – 15/04/24

Arribem abans de les 9 del matí a Zagreb en un vol  procedent de Girona. Avui tots ens hem hagut de llevar molt d’hora.  Ens vénen a buscar els alumnes i una professora de l’institut Wladimir Prelog ii, com que treballem en un projecte basat en la sostenibilitat, ens desplacem en transport públic a l’institut. Som rebuts per una de les coordinadores d’Erasmus+ i professorat d’anglès. Els alumnes croats fan una presentació sobre el seu centre que acull estudiants de batxillerat científic i d’altres que cursen diferents branques de CF relacionades amb el treball com a tècnics de laboratori. Ens comentem qui fou Wladimir Prelog, un químic orgànic guanyador d’un Premi Nobel l’any 1975 per les seves investigacions sobre reaccions orgàniques i estereoisomeria. És un dels pares de les regles Cahn-Ingold-Prelog, les quals ens ajuden a nomenar estereoisòmers orgànics. 

Seguidament fem un recorregut guiat pel centre. Els estudiants croats ens ensenyen els diferents laboratoris.  En un d’ells preparen el guix que fan servir per escriure a les pissarres. Posteriorment fem un joc de coneixença com si fóssim a un bingo. Dinem i anem cadascú a la seva casa croata. 

Dia 2: 16/04/24

Avui ens hem trobat tots a les 9 del matí i, seguint amb el treball en el projecte de la sostenibilitat, hem agafat el tramvia i ens hem dirigit al Jardí Botànic de Zagreb. Hem fet una visita guiada on ens han explicat totes les plantes que s’hi troben i les seves característiques. Un cop hem acabat la visita, ens hem dirigit a peu cap al museu tècnic Nikola Tesla, on hem pogut gaudir d’una visita on hem après com s’aplica l’energia, en les seves diverses formes, per obtenir treball; com treballen les abelles a l’apiari; com és la geologia de Croàcia; com han evolucionat tecnològicament diversos objectes quotidians i com és la rotació terrestre a través del pèndol de Foucault.  Seguidament, tot i el fred i la pluja, de camí cap una visita guiada pel centre de Zagreb, hem pogut tastar i gaudir d’un ‘burek’, un tipus d’empanada de pasta fil·lo farcida típica de Croàcia. Un cop a la plaça principal de Zagreb, ens hem trobat amb altres companys d’Islàndia i Eslovàquia, i hem fet un tour guiat per la ciutat alta. Hem vist llocs molt interessants, com la catedral, la plaça del mercat, el parlament i el govern i l’antiga porta d’accés a la ciutat, entre d’altres. Cap a les dues, ja hem tingut temps lliure, i hem pogut gaudir d’un dinar amb els nostres companys croats.

Dia 3: 17/04/24

Avui és dia d’eleccions presidencials a Croàcia i el centre Wladimir Prelog és tancat. Quedem, doncs, al pàrking de l’institut a 2/4 de 9. Ens espera un microbus que ens durà fins a una granja ecològica que es troba a Samobor, prop de la frontera amb Eslovènia. Allí ens expliquen el projecte que duen a terme des de fa una bona colla d’anys amb el nom de Green Village. Hi coneixem la Sara, una voluntària de Logronyo que treballa bàsicament amb alumnes de primària en els tallers que realitzen al bosc. Ens fan uns tallers on aprenem com es construeixen amb peces impreses amb 3D columnes verticals hidropòniques per a conrear plantes de fulles verdes; descobrim com incorporar la tecnologia a l’agricultura a través del robot Farmbot, el qual porta incorporat una placa arduino i pot presentar diferents funcionalitats; construïm un llit  de conreu horitzontal amb fustes al qual se li adapta el Farmbot i, finalment, combinat ampolles de plàstic buides i algunes peces impreses amb 3D preparem  un test hidropònic  on hi sembrem espinacs, bledes i alfàbrega. En acabar els tallers, visitem els diferents espais d’aquesta granja. Avui fa sol i aprofitem per dinar a fora. Havent dinat, el microbus ens torna a Zagreb. Aprofitem la tarda per a visitar el zoo, fundat el 1925 i  situat en el parc Maksimir de Zagreb.