Laura Gost, amb Les cendres a la piscina, XXI Premi de Narrativa Maria Àngels Anglada

L’escriptora Laura Gost ha estat guardonada amb el XXI Premi de Narrativa Maria Àngels Anglada per la novel·la Les cendres a la piscina. El guardó serà lliurat en el decurs d’un acte acadèmic de caràcter públic que tindrà lloc  el 24 d’abril a les 19 hores a la sala d’actes de l’Institut Ramon Muntaner de Figueres. Anteriorment el lliurament del premi es feia al juny, aquest any s’ha optat per avançar-lo coincidint amb el 25è aniversari de la mort de M. Àngels Anglada.

L’Institut Ramon Muntaner de Figueres promou el Premi de Narrativa Maria Àngels Anglada a obra publicada amb la voluntat de contribuir al foment de la literatura catalana, refermar la projecció cívica i cultural de l’Institut i enaltir la memòria de l’escriptora Maria Àngels Anglada (Vic, 1930 – Figueres, 1999), que va ser professora del centre.

La decisió de premiar aquesta obra d’entre les tres finalistes ha estat presa per un jurat presidit pel director de l’Institut,  Quim Bruguera Oliveras, i integrat per Mariàngela Vilallonga, en representació de la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada – Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona; Mariona Seguranyes, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Figueres; Nati Vilanova, directora de la Biblioteca Carles Fages de Climent de Figueres; Joan Manuel Soldevilla, catedràtic de Llengua castellana i literatura a Secundària, i professor de l’Institut Ramon Muntaner; Daniel Genís, professor de Llengua catalana i literatura de l’Institut Ramon Muntaner i Doctor en Filologia; Dolors Garcia, en representació de l’AFA de l’Institut Ramon Muntaner; Teresa Genís, historiadora i arqueòloga, i les alumnes Daniela Gil i Jana Peralta, de 1r de Batxillerat i membres del Club de Lectura del centre. El filòleg David Guixeras Olivet ha actuat com a secretari..

Entre altres aspectes, el jurat ha valorat que aquesta novel·la “retrata les convencions socials que travessen l’evolució de diverses generacions d’una família mallorquina (però que podria ser de qualsevol punt de la Costa Brava) i és una obra fresca i equilibrada, de lectura àgil, amb un final ple de justícia poètica”.  D’acord amb les bases del premi, Les cendres a la piscina serà el curs vinent lectura obligatòria per als grups de 4t d’ESO o 1r de Batxillerat del centre.

El premi compta amb el suport de la família Geli-Anglada i amb el patrocini de l’Ajuntament de Figueres, així com amb la col·laboració de la Diputació de Girona i l’Associació de famílies del centre.

Els autors i obres guardonats a les edicions anteriors han estat Emili Teixidor (Pa negre, 2004), Carme Riera (La meitat de l’ànima, 2005), Joan D. Bezsonoff (Les amnèsies de Déu, 2006), Imma Monsó (Un home de paraula, 2007), Quim Monzó (Mil cretins, 2008), Joan Francesc Mira (El professor d’història, 2009), Màrius Carol (L’home dels pijames de seda, 2010), Sergi Pàmies (La bicicleta estàtica, 2011), Jaume Cabré (Jo confesso, 2012), Lluís Llach (Memòria d’uns ulls pintats, 2013), Rafel Nadal (Quan en  dèiem xampany, 2014), Vicenç Pagès (Dies de frontera, 2015), Teresa Colom (La senyoreta Keaton i altres bèsties, 2016), Pep Puig (La vida sense la Sara Amat, 2017), Tina Vallès (La memòria de l’arbre, 2018), Joan-Lluís Lluís (Jo soc aquell que va matar Franco, 2019), Irene Solà (Canto jo i la muntanya balla, 2020), Miquel Martín i Serra (La drecera, 2021), Alba Dalmau (Amor i no, 2022) i Ferran Garcia (Guilleries, 2023).