Guilleries, de Ferran Garcia, XX Premi de Narrativa Maria Àngels Anglada a obra publicada

El guardó serà lliurat en el decurs d’un acte acadèmic de caràcter públic que tindrà lloc  el 15 de juny a les 19 hores a la sala d’actes de l’Institut Ramon Muntaner de Figueres.

Guilleries, de Ferran Garcia (Taradell, 1971), ha obtingut el Premi de Narrativa Maria Àngels Anglada a obra publicada que promou l’Institut Ramon Muntaner, de Figueres, amb la voluntat de contribuir al foment de la literatura catalana, refermar la projecció cívica i cultural de l’Institut i enaltir la memòria de l’escriptora Maria Àngels Anglada (Vic, 1930 – Figueres, 1999), que va ser professora del centre.

La decisió de premiar aquesta obra d’entre les tres finalistes ha estat presa per un jurat presidit pel director de l’Institut, Quim Bruguera, i integrat Joan Manuel Soldevilla, catedràtic de secundària i professor de Llengua castellana i literatura; Daniel Genís, professor de Llengua catalana i literatura i Doctor en Filologia; Nati Vilanova, directora de la Biblioteca Carles Fages de Climent de Figueres; Anna Perera, tècnica de la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada-Carles Fages de Climent de la UdG; Dolors Garcia, en representació de l’AFA de l’Institut Ramon Muntaner, i l’alumna Aina Rodríguez, en representació del Club de Lectura del centre. El filòleg David Guixeras ha actuat com a secretari.

Entre altres aspectes, el jurat ha valorat que la novel·la de Ferran Garcia, ambientada durant les guerres carlines als boscos de la plana de Vic, té l’aire d’un western crepuscular i ferotge i està ple d’elements que criden molt l’atenció, com ara les descripcions, molt ben resoltes, del paisatge. D’acord amb les bases del premi, Guilleries serà el curs vinent lectura obligatòria per als grups de 4t d’ESO o 1r de Batxillerat del centre.

El premi compta amb el suport de la família Geli-Anglada i amb el patrocini de l’Ajuntament de Figueres, així com amb la col·laboració de la Diputació de Girona i l’Associació de famílies del centre.

Els autors i obres guardonats a les edicions anteriors han estat Emili Teixidor (Pa negre, 2004), Carme Riera (La meitat de l’ànima, 2005), Joan D. Bezsonoff (Les amnèsies de Déu, 2006), Imma Monsó (Un home de paraula, 2007), Quim Monzó (Mil cretins, 2008), Joan Francesc Mira (El professor d’història, 2009), Màrius Carol (L’home dels pijames de seda, 2010), Sergi Pàmies (La bicicleta estàtica, 2011), Jaume Cabré (Jo confesso, 2012), Lluís Llach (Memòria d’uns ulls pintats, 2013), Rafel Nadal (Quan en  dèiem xampany, 2014), Vicenç Pagès (Dies de frontera, 2015), Teresa Colom (La senyoreta Keaton i altres bèsties, 2016), Pep Puig (La vida sense la Sara Amat, 2017), Tina Vallès (La memòria de l’arbre, 2018), Joan-Lluís Lluís (Jo soc aquell que va matar Franco, 2019), Irene Solà (Canto jo i la muntanya balla, 2020), Miquel Martín i Serra (La drecera, 2021) i  Alba Dalmau (Amor i no, 2022).