Viatge d’alumnes de 1r de Bat als camps d’extermini nazis (Àustria i Alemanya)

Des de dilluns una dotzena d’alumnes de 1r de Bat de l’Institut Ramon Muntaner, acompanyats pels professors d’Història Àngela Castaño i Josep Colls, participen en el viatge als camps de concentració nazis que organitza el Grup de Treball Exili, Deportació i Holocaust. Aquest viatge, compartit amb alumnes i professorat de l’Institut Narcís Monturiol i de l’Institut de Vilafant, és una excel.lent oportunitat per conèixer in situ alguns dels llocs de memòria més emblemàtics del que va ser la deportació i l’extermini que van patir les víctimes de l’Alemanya hitleriana i prendre consciència de la barbàrie que representà el règim nazi.
Prenent com a primera base la ciutat austríaca de Linz, dimarts el grup va visitar el camp de concentració de Mauthausen, on van aprofitar per fer un acte d’homenatge als 43 altempordanesos que hi van estar reclosos, molts dels quals hi van acabar morint. Seguidament, el grup es va desplaçar fins al memorial del camp de Gusen, a pocs quilòmetres de Mauthausen.
Ahir dimecres la visita va continuar pel castell de Hartheim, edifici històric que fou escenari de l’assassinat de milers de persones discapacitades per ordre de les autoritats nazis. A continuació, el viatge va continuar fins a la ciutat alemanya de Munich, on els guies locals van conduïr als alumnes per la ruta del Tercer Reich, un recorregut pels escenaris del naixement del nacionalsocialisme.
El viatge culmina avui dijous amb la visita al camp de Dachau, primer camp de concentració i model per als que es van construir posteriorment.