Avui és el Dia europeu de la mediació, un mètode útil de resolució de conflictes

Coincidint amb l’aniversari de l’aprovació pel Comitè de Ministres del Consell d’Europa de la 1a Recomanació núm. R (98) 1, sobre mediació familiar, el 21 de gener se celebra el Dia Europeu de la Mediació.

Per això, al llarg del mes de gener de 2018 es duran a terme tot un seguit d’activitats de promoció i divulgació de la mediació a Catalunya, amb la participació de diverses entitats, col·legis professionals, ajuntaments, diputacions, universitats… i també de la Cambra de Comerç de Barcelona i el Grup Europeu de Magistrats per la Mediació, per tal de promoure la mediació entre els ciutadans i donar-ne a conèixer les característiques i els avantatges.

Les institucions públiques i la societat civil col·laboren en l’impuls d’aquest sistema de gestió de conflictes, conscients que els valors de la mediació (diàleg, respecte, confiança i responsabilitat) aporten capital social i permeten progressar cap a una societat més madura i cohesionada.

Nosaltres, des del centre, des del curs 2013-2014 que comptem amb la figura de mediadora, que desenvolupa la Montse Garcia (coordinadora de 1r cicle). La mediadora, al llarg d’aquest temps, s’ha encarregat de mediar entre alumnes en casos de petits conflictes, que no requerien de gran intervencions, i que amb la complicitat d’ambdos, han pogut ser reconduïts eficaçment en benefici del bon ambioent dins i fora les aules.

Les pautes que s’han seguit durant les trobades de mediació han estat les següents:

  • Quant a les persones: saber la relació entre elles, la seva percepció de la realitat i de quina manera els afecta el conflicte.
  • Pel que fa al procés, saber l’origen del conflicte, quins factors han influït en la seva escalada, quines distorsions, prejudicis o rumors s’han produït.
  • Reconeixement del problema per part dels alumnes i els possibles acords a què poden arribar.

L’experiència ha estat i és enriquidora, perquè és una manera de crear vincles i les parts es traslladen a una situació de diàleg i de bona entesa a la qual, normalment, no estan acostumats.

El fet que els alumnes puguin solucionar un conflicte sense la intervenció d’una persona sancionadora, fa que els engresqui a iniciar la mediació i fer el seu seguiment.

En el futur, és una figura i un recurs educatiu que volem estimular, perquè ens sembla importantíssim. I per això avui li hem volgut retre l’homenatge que es mereix, fent-nos ressò del dia europeu de la mediació.