Excursió dels alumnes de 1ESO al Parc neolític de la Draga de Banyoles

El poblat neolític de la Draga es troba al costat de l’estany de Banyoles i és un dels jaciments més singulars d’Europa ja que s’han conservat nombrosíssimes restes orgàniques pertanyents a les cabanes i als estris com arcs, falçs, mànecs d’aixa, cordes, recipients de fusta, pals cavadors, cullerots i cistells entre altres. Té una antiguitat d’entre 5400 i 4900 a.C. i és un dels jaciments més antics d’agricultors i ramaders del nord-est de la Península Ibèrica.

El Parc neolític de la Draga està constituït per diverses reproduccions de construccions i espais ambientats amb fidels reproduccions d’objectes trobats a les excavacions arqueològiques, i en aquest context hem fet diferents tallers didàctics com llançament de javelina, mòlta de blat, encesa de foc i fabricació d’eines prehistòriques que cada alumne s’ha emportat cap a acasa.

De bon matí fem un tomb pel poblat i visitem les cabanes fetes de palla, fang i fustes. Trepitgem l’hàbitat dels nostres avantpassats i descobrim que formaven una comunitat amb creences, desitjos, sentiments i sobretot, un gran enginy a la mà que els hi va permetre adaptar-se magníficament a aquest entorn natural.

A migdia tornem cap a l’institut amb un somriure a la cara i amb la sensació positiva d’haver aprofitat el temps!